ДГ "Славейче" Кюстендил

успешно реализирани проекти

На 31 юли 2013 година се проведе тържествен концерт - спектакъл, организиран от ОДЗ „Славейче“ – Кюстендил. Концертът премина под наслов „Импресия в зелено“. С него екипът на проекта „Млади еколози“ от Национална кампания „ За чиста околна среда 2013“, финализира изпълнението му.

Концерта се проведе в голямата залата на общинския театър в града, която се оказа малка да събери всички присъстващи – родители и  близки на децата, представители на различни институции в общината и много приятелите на детското заведение.

В празничната програма се включиха децата и учителките от всички групи на ОДЗ „ Славейче“- двете подготвителни групи „Мак“ и „ Джудже“; групите“Кокиче“, „Коте“, „Зайче“. „Куче“, „Гъбка“ и „Калинка“ и не на последно място -  малките възпитаници от яслена група „Барбарони“.

 Музикално – поетичният спектакъл на децата премина като своеобразно пътешествие през поля и гори, морета и океани,  като в различни страни от света те се спираха за кратка почивка. Така по много непринуден начин малките еколози показаха  многообразието на  околната среда.

С детски песни и стихчета децата представиха съставните  елементи на околната среда;  показаха какво са научили по време на реализиране на проекта.

Специално място в програмата намериха музикалните игри на децата, свързани с разделното събиране на отпадъците и начините за тяхното оползотворяване.

С много аплодисменти на сцената бяха посрещнати малките манекени, облечени с тоалети - изработени от различни отпадъчни материали. 

Децата призоваха всички присъстващи към конкретни дейности, насочени за опазване на природата.

За онагледяване  на цялостната дейност на проекта – непосредствено преди концерта,   бе представена презентацията „Малките еколози“,а  посетителите на концерта получиха  специално изработени дипляни и брошура.

Особено приятно впечатление направи доброволното участие в концерта на бивши възпитаници на детското заведение – по големите батковци и каки – настоящи ученици и студенти.

 Директорката на ОДЗ“Славейче“ - госпожа Соня Сотирова,  поздрави всички участници и изрази благодарност към всички родители, общественици и приятели оказали конкретна помощ при реализацията на проекта.

Не малка част от тях участваха в редица дейности и станаха съпричастни към общата цел: формиране на активна гражданска позиция по опазване на равновесието в околната среда и опазване на природата. Реализацията на проекта показа как всички заедно - деца, учители, родители, общественици и приятели – могат успешно да изпълнят трудни задачи и да участват в полезни инициативи.

  С призива "Обичам природата и аз участвам" - завърши детския спектакъл "Зелена импресия".