ДГ "Славейче" Кюстендил

успешно реализирани проекти

alt

Ръководството на ОДЗ „ Славейче“ организира излет на децата от всички филиали на детското заведение до лесопарк Хисарлъка.

Малките възпитаници, заедно с директорката – госпожа  Соня Сотирова и със своите учителки Светла Мицова, Румяна Янчева, Руми Михайлова, Нели Георгиева и Цветелина Асенова се разходиха сред красивите поляни и кътове за деца на лесопарк „Хисарлъка" ,

Излетът се проведе на Еньовден – 24 юни и с неговото провеждане успешно се  реализира една от дейностите – бране на билки - по проекта „ Млади еколози“ от националната кампания „ За чиста околна среда 2013 година“ .

alt

В няколко поредни занимания в групите децата бяха запознати с ритуалите, традициите и легендите за Еньовден . По интересен и запомнящ се начин преподавателите представиха дългогодишните народни вярвания, а именно:от Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“; вярата, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината.Най – много интерес сред децата предизвика ритуала за брането на билки.

alt

Това бе определящото при реализиране на практика ритуала бране на билки.
Излета се проведе веднага след закуската на децата, тъй като те вече бяха запознати , че срещу Еньовден различните треви и билки придобиват по-силна лечебна сила, която е полезна за здравето ни  след  с изгрева на слънцето.

alt

 По време на пребиваването си в Хисарлъка с радостни възгласи децата информираха как са разпознала най – често срещаните билки – лайка, жълт кантарион, бял равнец, живовляк, липа и други. Всяко дете си направи букетче от различни билки.

alt

На полянката,  при къщичката на Баба Яга  - те си починаха, поиграха на детските съоръжения и разговаряха за лечебните своиства на билките.

Намериха заедно отговор на въпросите: къде се крият вълшебните сили на билките. как билките съумяват да излекуват болките; как да съхраняваме набраните билки, как да ги разпознаваме и много други. Беседата завърши с извода, че  за всяка болка – има билка.